Veiligheid


Profieldiepte


Goede banden beïnvloeden niet alleen de rijeigenschappen van uw auto maar zijn ook erg belangrijk voor uw persoonlijke veiligheid. Zo zijn gladde banden ongeschikt voor natte, gladde en met sneeuw bedekte wegen. De slijtage-indicatoren in de lengtegroeven van de band waarschuwen u als de band te ver versleten is. Ze worden goed zichtbaar als kleine dwarsverbindingen als het profiel tot 1.6 mm is gereduceerd. Eigenlijk moet u niet tot op dat moment wachten, omdat uit veiligheidsoverwegingen het verstandig is om uw banden al eerder te vervangen. In het geval van zomerbanden is vervanging aan te raden bij een profiel van 2 mm. Als het extra brede banden betreft, raden we 3 mm als ondergrens aan. Winterbanden verliezen hun grip op met sneeuw bedekte wegen al bij een restprofiel van 4 mm. Het is dan ook aan te raden om dat type banden bij 4 mm restprofiel te vervangen.

Luchtdruk


Bij een te lage luchtdruk gaat het contact met de weg verloren. De levensduur van de band loopt terug. Bovendien wordt het brandstofgebruik van de auto aanzienlijk hoger. Controleer daarom 1x per maand de bandenspanning. U kunt het de juiste bandenspanning meestal aan de binnenzijde van uw brandstofklepje of van de portierstijl of in het instructieboekje van uw auto vinden. Controleer regelmatig ook eens de luchtdruk van de reserveband.

Snelheid


Banden kunnen een te hoge snelheid niet verdragen, vooral niet bij zomerse temperaturen. Rij niet met te hoge snelheid op die momenten dat uw auto zwaar beladen is. Overschrijdt de voor uw band aangegeven maximale snelheid niet! Aanhangwagens hebben vaak banden die geschikt zijn voor snelheden tot 80 km/u. Dit geldt vooral voor de wat oudere aanhangwagens. Alle modellen die na 1989 gebouwd zijn, moeten voorzien zijn van banden met een minimale maximale snelheid van 100 km/u. Bij winterbanden ligt de snelheidslimiet normaalgesproken tussen de 160 en 190 km/u.

Ouderdom van de band


De levensduur van een band is maximaal een jaar of 10. Ook al zien ze er nog perfect uit of nauwelijks gebruikt. De samenstelling van het rubber veroudert in de loop van de tijd en verliest daarmee een gedeelte van zijn eigenschappen. Is de band oké, mag hij niet warmer als handwarm zijn. Voelt hij daarentegen heet aan, moet u gaan onderzoeken waardoor dit komt. Banden voor caravans, campers, e.d. en banden die heel onregelmatig worden gebruikt, elke 6 tot 8 jaar vervangen. Reservebanden, die ouder dan 6 jaar zijn, alleen nog voor noodgevallen gebruiken.

Winterbanden


Wie gedurende het koude seizoen op elk weertype voorbereid wil zijn, moet in de winterperiode op M+S winterbanden overgaan. (Mud and Snow). Deze banden geven duidelijk meer veiligheid bij sneeuw en gladheid.